K-WERKS

Kontakta oss gärna

DataFork

DataForkFör knappt två decennier sedan byggde en liten pojkvasker i en förort norr om Stockholm sin första musikmaskin. I bygget ingick hans pappas gamla oscilloskop, en leksakskeyboard och en hel del sladdar och lödtenn. Det hela såg väl inte mycket ut för omvärlden men detta var första steget för denne teknikintresserade pojke på vägen till att bli den person som idag kallar sig för DataFork.

Inspirerad av hiphop och acid började DataFork några år senare, runt språnget in i 90-talet, att leka med musikprogram på farsans datorer. Men det dröjde till 1997 innan han gjorde sin första egentliga låt – fortfarande i enkla trackerprogram.

Med skaparglädjen i centrum testade DataFork olika musikstilar och utvecklades sakta men säkert. 1999 skapades ett skivbolag i miniatyr, genom vilket han under namnet Eric Steele producerade och gav ut ett gäng skivor som såldes hand till hand.

Första låten under namnet DataFork var Sjörövarlåten, sommaren 2000. Ett instrumentalt och än så länge outgivet stycke. Den blev trots detta en liten hit på nätet. Låten i sig har egentligen ingen speciell koppling till sjörövare eller havet, det var helt enkelt några kompisar som döpte den efter att i upprymt tillstånd ha lyssnat och fått sjörövarvibbar.

Musikskapandet gav mersmak och parallellt med studierna drog DataFork 2002 igång sin etikett K-Werks – då inhyst i hans ateljé på skolan han studerade vid. Det var en ganska enkel studio, där några skynken i ett hörn fick fungera som sångbås.

I sin ateljé jobbade DataFork till en början främst med just intstrumentaler, men inledde snart ett samarbete med Ayesha. Detta resulterade i hennes bejublade debut Jade Fever, som släpptes på K-Werks våren 2004.

Utöver samarbetet med Ayesha så har han också varit inblandad i en rad andra musikprojekt av skiftande karaktär, exempelvis har han producerat snart albumaktuella Sona, The Narcissists (The Narcs), Bucc samt de svenska screw-pionjärerna Scandalouz.

När DataFork, nu varm i kläderna efter många års studier, tog steget ut i vuxenvärlden blev han av med sin skolateljé. Idag huserar ironiskt nog den icke köttätande DataFork i Slaktuhusområdet i Stockholm. Här har han idag en ordentlig studio, och nog med plats för att sköta det inte lika inspirerande pappersarbete som ett eget skivbolag kräver.

Den senaste tiden har DataFork fokuserat på den första skivan under eget namn. Än en gång är kompisarna med i skapelseprocessen, fast den här gången som gäster.

Som exempel kan nämnas John Braun, som gästar på första singeln New Hawks. John är en barndomskompis som har flyttat till London, men som under ett par regniga dagar på besök i sin barndoms trakter förra sommaren hann med att lägga vocals på några spår.

Inspirationen till skivan har DataFork annars tagit ur luften – flertalet av albumets spår har komponerats i flygplansstolen. Arbetet med Hello To Love, som skivan heter, har varit ett sätt att bearbeta känslor och upplevelser från de många resor som har haft kärleken som bakomliggande drivkraft. Lyssnar man noga kan man höra ekon från exempelvis Tyskland, Polen, Irland, Italien och Holland.

Till skillnad från den kosmopolitiska kompositionen har de flesta av sånginspelningarna gjorts i huvudkvarteret i Slakthusområdet.

Och det gamla oscilloskopet spelar fortfarande en roll i historien om DataFork och hans musik, men nu som en del av den apokalyptiska videon till New Hawks. Håll utkik!

Besök DataForks site: www.datafork.se

Diskografi

  •  - Hello to Love
  •  - Beautiful
  •  - Hello to Love
  •  - New Hawks